Μύθοι για τα αντηλιακά…Τι ισχύει τελικά;

Τα αντηλιακά είναι ένα απαραίτητο μέσο προστασίας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες και παρανοήσεις σχετικά με το αν μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αυτές τις ανησυχίες και θα παρέχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για να κατανοήσουμε καλύτερα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των αντηλιακών.

Οι Ανησυχίες

Μια χρήστης του TikTok ισχυρίζεται ότι τα χημικά αντηλιακά περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και προτείνει τη χρήση μόνο φυσικών αντηλιακών, δίνοντας μάλιστα και κωδικό προσφοράς για την αγορά ενός τέτοιου προϊόντος.

Η δερματολόγος Ούτα Σλόσμπεργκερ εξηγεί ότι οι αντηλιακές κρέμες γενικά δεν περιέχουν καρκινογόνες ουσίες. Η γιατρός Χόουπ Μίτσελ προσθέτει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα αντηλιακά προκαλούν καρκίνο.

Οι κύριες διαφορές μεταξύ φυσικών και χημικών αντηλιακών έγκεινται στον τρόπο που προστατεύουν από τον ήλιο: τα φυσικά αντηλιακά δημιουργούν ένα φράγμα που αντανακλά τις ακτίνες UV, ενώ τα χημικά αντηλιακά απορροφούν τις ακτίνες και είναι σχεδόν αόρατα στο δέρμα. Ωστόσο, τα χημικά αντηλιακά πρέπει να ανανεώνονται συχνότερα.

Ισχυρισμός: «Το αντηλιακό οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D»

Ορισμένοι χρήστες των social media, περιλαμβανομένων και δερματολόγων, ισχυρίζονται ότι η χρήση αντηλιακού προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Απάντηση : Λάθος

Οι ειδικοί καταλήγουν ότι το αντηλιακό δεν προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι κλινικές μελέτες δεν πιστοποίησαν ποτέ ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μάλιστα, τα αντηλιακά δεν μπλοκάρουν το 100% των ακτινών UVB, αφήνοντας αρκετό ποσοστό να περάσει ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα βιταμίνης D.

Ισχυρισμός: «Οι έγχρωμοι δεν χρειάζονται αντηλιακό»

Ένας influencer στο TikTok, με περισσότερους από 2 εκατομμύρια ακόλουθους, ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι με σκουρόχρωμο δέρμα δεν χρειάζονται αντηλιακό.

Απάντηση : Λάθος

Η δερματολόγος Σλόσμπεργκερ επισημαίνει ότι, αν και οι άνθρωποι με σκουρόχρωμο δέρμα έχουν μεγαλύτερη φυσική προστασία από τον ήλιο, κανείς δεν είναι πλήρως προστατευμένος. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά ότι όλοι, ανεξαρτήτως του τόνου του δέρματός τους, πρέπει να φορούν αντηλιακό με τουλάχιστον SPF 30.

Ισχυρισμός: «Η βίγκαν διατροφή προστατεύει από τον ήλιο»

Ορισμένοι TikTokers ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να φορούν αντηλιακό λόγω της βίγκαν διατροφής τους.

Απάντηση : Λάθος

Η δερματολόγος Σλόσμπεργκερ δηλώνει ότι αυτός ο ισχυρισμός είναι επικίνδυνος. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία του δέρματος, αλλά δεν παρέχει αντηλιακή προστασία. Η Γερμανική Αντικαρκινική Εταιρεία επιβεβαιώνει ότι οι δευτερογενείς φυτικές ουσίες δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το αντηλιακό.

Οι μύθοι γύρω από τα αντηλιακά είναι πολλοί, αλλά η επιστήμη και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χρήση αντηλιακού είναι ασφαλής και απαραίτητη για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Επιλέξτε το κατάλληλο αντηλιακό για τον τύπο δέρματός σας και χρησιμοποιήστε το σωστά για να διασφαλίσετε την υγεία και την ομορφιά του δέρματός σας.

Πρακτικές Συμβουλές για Ασφαλή Χρήση Αντηλιακού

  1. Επιλέξτε το Σωστό Αντηλιακό
    • Εάν ανησυχείτε για τα χημικά φίλτρα, επιλέξτε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα όπως το οξείδιο του ψευδαργύρου ή το διοξείδιο του τιτανίου.
  2. Ελέγξτε τα Συστατικά
    • Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων και επιλέξτε αντηλιακά που δεν περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ερεθισμούς.
  3. Χρήση με Μέτρο
    • Ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης και μην υπερβαίνετε τις προτεινόμενες ποσότητες. Ανανεώνετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες και μετά το κολύμπι ή την έντονη εφίδρωση.
Leave a Reply

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping
Topless Suncare